vineri, 20 noiembrie 2009

Traim pentru cumparaturi sau facem cumparaturi pentru a trai?

De prea mult timp confundam nevoia cu dorinta. Zilnic oameni si oameni trec pragurile magazinelor, a buticurilor, supermarket-urilor; se intampla cel mai adesea ca aceasi gama de persoane sa practice sportul extrem al goanei dupa cumparaturi.
Cea mai mare parte din produsele cumparate ne sunt inutile sau daca nu au o utilitate practica in viata noastra, le atribuim noi una.
Moda... o relativitate in general, dar un scop pentru universul personal, un scop pentru unii, insa un anti-scop pentru altii. Astazi"rozul este noul verde", maine"violetul -noul galben", ieri "albastru era noul rosu" si astfel pierdem notiunea culorii. Anii '80... pantaloni evazati, camasi inflorate, anii '90... albastru si bretonu "inimoara", astazi putin din toate, exceptand fenomenalul breton :). In lupta cu moda, pierd firul "comparaturilor". Revin... cumparam multe lucruri dintre care probabil nu folosim decat 70% (la randament maxim).
Situatie: azi imi cumpar cea mai tare bluza, ies la o plimbare si vad acelasi model (model nu tip sau fel) de bluza la cel p[utin 2 persoane. Maine imi iau alta bluza, cealalta nemaipurtand-o decat intr-o eventuala calatorie spatiala.
Aceasta situatie se poate plia pe multe dintre lucrurile din rafturile magazinelor... ce soarta trista au!
De asemenea exista o moda si in tehnologie... Consideram ca ne este mai usor sa ne integram intr-un grup sau sa fim acceptati cu toate "dezacordurile" noastre daca avem telefon, MP3, scuze MP4, IPod de ultima generatie.
Adevarul este ca fara noi ... cumparatorii, multi oameni ar ramane fara locuri de munca, nu ar mai fi evoluttie in ceea ce priveste electrotehnica....si probabil nici Pamantul nu s-ar mai roti cu viteza asta mare, daca ne-am opri din maratonul cumparaturilor.

Riscand sa ne scurtcircuitam creierele cu ceea ce este noul trend- cool-tura (abreviere de la cultura)- sa ne relaxam cu o binemeritata terapie prin shopping.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu